Velikonoční beránek recept od Kulináře

Velikonoční beránek recept od Kulináře
Aktuální krásné počasí napovídá, že se blíží svátky jara – Velikonoce. K těmto svátkům neodmyslitelně patří velikonoční beránek. Připravili jsme pro vás jednoduchý recept na úžasně vláčného šlehačkového beránka a také tipy, jak jej správně upéct.
Na formu o objemu 1-1,5 l budete potřebovat:
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 lžičku Stupkova vanilkového čarování
  • 60 g změklého másla + máslo na vymazání formy
  • 2–3 vejce (podle velikosti)
  • 100 g spařených rozinek
  • 250 g hladké mouky + trochu mouky na vysypání formy
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)
 
Před samotným pečením věnujte čas výběru správné formy. Osvědčenou klasikou jsou keramické dvoudílné formy, se kterými zvládne upéct beránka i začátečník. Ve dvoudílné formě těsto po vyběhnutí nepraská a beránek bude krásný z přední i zadní strany.

A nyní už k samotnému pečení. Troubu předehřejte na 175 °C a pečlivě vymažte a vysypte keramickou formu, beránek pak půjde snadno vyklopit. V míse utřete změklé máslo s cukrem a vejci, poté přidejte lžičku vanilkového čarování. Do vyšlehané směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, poté přichází na řadu smetana a rozinky. Vše důkladně promíchejte, těsto by mělo být krásně hladké.

Těsto přesuňte do formy (do přední strany beránka), mělo by sahat asi 1 cm pod okraj. Povrch uhlaďte a přiklopte druhou polovinou formy – tentokrát zadní částí beránka. Pečte v předehřáté troubě na prostřední mřížce asi 50 minut. Před vytažením ještě vpíchněte do beránka špejli, pokud se na ni těsto nenalepí, máte hotovo. Po vyjmutí z trouby zabalte formu na chvíli do vlhké utěrky, sejměte horní víko a až beránek zchladne, opatrně ho vyklopte a nechejte nejlépe na mřížce ležícího na zádech zcela vychladnout.

Takto upečeného beránka stačí pocukrovat a ozdobit mašlí.


   
Odeslat článek známému   Vytisknout