Kysané zelí – náš domácí recept

Kysané zelí – náš domácí recept
Sezóna kysaného zelí je konečně tady a my pro vás máme náš osvědčený rodinný recept. Tuto vitamínovou bombu připravujeme samozřejmě v tradičním kameninovém hrnci. V naší nabídce najdete zeláky od české firmy Krumvíř v objemech od 2 l až po 16 l a také širokou nabídku příslušenství.
Základem celého receptu je samozřejmě bílé zelí. My jej kupujeme nakrouhané přímo od pěstitele. Naše směs obsahuje kromě zelí také najemno nakrájenou cibuli. Zelí nasypeme do nádoby vhodné ke šlapání (v našem případě plastový dřez nebo dětská plastová vanička). Na 1 kg zelí přidáváme 1,5 dkg soli a pak také kmín. Tady záleží na vaší chuti, my dáváme na 17 kg zelí 1 balení drceného českého kmínu (70 g).

Směs pořádně promícháme a cca 20 minut šlapeme, aby pustilo co nejvíce šťávy. Poté zelí i s vymačkanou tekutinou plníme do zeláku. Je velmi důležité jej v hrnci pořádně upěchovat a nakonec zatížit buď žulovou kostkou (vyvařenou v octové vodě), nebo tvrdým dřevěným prkénkem. Zelák uzavřeme pokličkou a do žlábku kolem ní nalijeme vodu. Tím zajistíme vzduchotěsnost.

Zelí pokaždé pustí trochu jiné množství vody. Po celou dobu kvašení však musí být ponořené v tekutině. Průběžně jej tedy kontrolujeme a v případě potřeby přiléváme vodu.

Zelí kvasí přibližně 3 týdny. Pak už můžete z hrnce postupně vytahovat kyselou pochoutku, a po celou zimu tak budete mít skvělý zdroj vitamínů.
 
Na našem eshopu zakoupíte nejen tradiční kameninové hrnce na zelí v různých velikostech, ale také praktické doplňky jako jsou těžítka nebo struhadla na zelí. 



    
Odeslat článek známému   Vytisknout