Jak vybrat zavařovací hrnec?

Jak vybrat zavařovací hrnec?

První jahodové marmelády už vám možná stojí v poličce. Léto ale teprve klepe na dveře a s ním i úroda ovoce nebo zeleniny, kterou je třeba zpracovat a uchovat pro chladnější měsíce.

Jaký zavařovací hrnec pro vás bude nejlepší?

 

Mezi naprostou klasiku patří pozinkované zavařovací hrnce od české firmy Kovo HB. Někdy v minulosti jste na ně možná narazili u rodičů nebo babiček, protože se vyrábí již řadu let v nezměněné podobě. Velikost 20 l je vhodná pro zavařování sklenic v jedné vrstvě. Hrnec 30 l pak umožňuje zavařování sklenic 0,7 l na dvě patra. Hrnec vaří nejlépe na elektrické plotýnce ať už ve vaší kuchyni, nebo třeba na chatě.

 

Potřebujete hrnec na indukční sporák?


Kvalitnější variantou je zavařovací hrnec na indukci. Zavařovací sklenice do něj také naskládáte ve dvou vrstvách. Vždy dbejte na to, aby se vzájemně nedotýkaly, a sklo tak neprasklo. Hrnec je smaltovaný, a díky objemu 30 l skvěle poslouží i k vaření polévek, guláše nebo na vánoční punč. Součástí balení je také praktické příslušenství – rošt na sklenice a kleště k jejich vytahování. Bonusem je tedy jeho univerzálnost. Vaří na všech typech sporáků a využití najde i mimo zavařovací sezónu.
 

Bojujete v domácnosti s nedostatkem místa?

 

Pak pro vás bude nejlepší volbou souprava pro zavařování Tescoma Della Casa. Jedná se vlastně o nástavec, který z vašeho obyčejného hrnce vytvoří zavařovací. Sada obsahuje nástavec na hrnce o průměrech 24 cm, který je zvýší o 8 cm. Do hrnce se tak vejdou i vysoké zavařovací sklenice. Dále je součástí napařovací vložka a poklice s teploměrem. Pro zavařování menšího množství ovoce či zeleniny je tato varianta ideální, protože vám v kuchyni nezabere skoro žádné místo.

 

Na co při nákupu nezapomenout?


Kromě zavařovacích hrnců budete potřebovat i drobnosti jako jsou víčka, zavařovací hlavy pro jejich snadné uzavření, a otvíráky pro následnou konzumaci. Neocenitelným pomocníkem jsou také kleště pro vytahování horkých sklenic a nejrůznější nálevky. V průběhu zavařování je třeba stále hlídat teplotu a bez zavařovacího teploměru se tak neobejdete.

 

Co vám při dalším zpracování úrody pomůže?

Našim tipem jsou pasírovače nebo odšťavňovací hrnce. Skvěle poslouží při výrobě domácích sirupů nebo zeleninových protlaků. Poradí si zkrátka s vaší úrodou a vždy přesně víte, co do vlastních pochoutek dáváte. Když díla vašeho snažení navíc uzavřete do hezké a stylové sklenice, potěší i jako dárek!

Odeslat článek známému   Vytisknout