Návod jak na domácí šunku v nerezovém šunkovaru

Návod jak na domácí šunku v nerezovém šunkovaru
Pustili jsme se do přípravy domácí kuřecí šunky v nerezovém šunkovaru Orion, a máme pro vás podrobný návod a chutný recept. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník. Výsledek vás ohromí a vaše chuťové buňky budou jásat blahem. Jak tedy na to?
Budete potřebovat:
1 -1,2 kg kuřecích prsou
25 g soli
1 kávová lžička cukru moučka
100 ml vody
50 g zelených nebo černých oliv bez pecek (jde to i bez nich)

 
Kuřecí prsa očistěte, nakrájejte na kostky, a zalijte roztokem vody, cukru a soli. Pořádně rukou promíchejte a maso jakoby lehce promačkávejte. Dojde tak k uvolňování bílkovin a maso se pak lépe spojí. Podle chuti přidejte pokrájené olivy. Takto připravenou směs postupně vrstvěte do šunkovaru. My jsme použili k výrobě sáček do šunkovaru, není to však nutné. Důležité je každou vrstvu masa pořádně stlačovat. Čím méně vzduchových bublin bude šunka mít, tím lépe bude držet pohromadě.  Nakonec směs v šunkovaru stlačte přítlačným talířem a uzavřete víčkem. Šunkovar uložte do lednice na 48 hodin.

Po dvou dnech je maso připravené k dušení. Budete potřebovat vysoký hrnec (například na těstoviny), tak aby voda sahala 1-2 cm pod okraj šunkovaru. Pozor voda se nesmí dostat dovnitř šunkovaru. Šunkovar vložte do hrnce s vodou, jakmile se začnou ode dna odlepovat malé bublinky. Šunku duste cca 2 hodiny při teplotě vody 80 °C. Teplotu vody v průběhu dušení kontrolujte přiloženým teploměrem. Ve stupnici Fahrenheit se budete pohybovat okolo 176-180. Na indukční desce bude stačit nastavit teplotu na stupeň 3.

Po dvou hodinách odstavte hrnec se šunkovarem ze sporáku a postupně ochlazujte studenou vodou. Po otevření šunkovaru vylijte vydušenou šťávu a vyklopte šunku. Takto připravená šunka neobsahuje žádné konzervační látky ani barviva, je krásně šťavnatá a při každém soustu cítíte opravdovou chuť masa. Je vhodná pro osoby trpící alergií na lepek i pro děti. Doporučuje se zkonzumovat do 2-3 dnů. Přejeme dobrou chuť!




Odeslat článek známému   Vytisknout