9:00 - 17:00
Volejte +420 778 760 435

Recept na velikonoční oběd trochu jinak

pekáč Emile Henry.jpg

Malými krůčky se k nám blíží Velikonoce, které jsou neodmyslitelně spojené s řadou tradičních dobrot. Co takhle vyměnit letos kuře s nádivkou za kuře s glazovanou zeleninou a citronem? Tato svěží a nečekaná kombinace vás překvapí a žádosti o recept na sebe nenechají dlouho čekat.

Základem tohoto receptu je kvalitní pekáč s víkem. My doporučujeme ten od značky Emile Henry. Je vyrobený z kvalitní glazurované keramiky, a odolá i nárazu či poškrábání. Rovnoměrně rozvádí teplo a je ideální pro pozvolné pečení. Díky jeho krásnému designu navíc udělá parádu i při servírování. Kuře můžete porcovat rovnou před návštěvou a oběd tak bude mít více rodinnou atmosféru.

A co budete na recept potřebovat?

  • velké kuře - pekáč má objem téměř 6 litrů
  • po jedné větvičce od čerstvého rozmarýnu a tymiánu (koupíte běžně v supermarketu ale ten doma za oknem vypěstovaný je nejlepší!)
  • 2 bobkové listy
  • 1 polévková lžíce kvalitního olivového oleje nebo másla
  • 6 středně velkých brambor
  • 3 mrkve
  • 1 cibuli
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 citron
  • lžička mořské soli a špetka mletého černého pepře

 

Kuře omyjte, uvnitř důkladně osolte a opepřete, dovnitř pak vložte tymián a rozmarýn. Všechny ostatní suroviny nakrájejte na velké kousky a obložte jimi kuře v pekáči. Kuře pokapejte olejem nebo poklaďte plátky másla. Na závěr jej posypejte zbytky bylinek, plátky citronu a nezapomeňte ani na bobkový list.

Takto připravené suroviny přiklopte víkem a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Doba přípravy závisí na velikosti kuřete. Počítejte však cca 30 minut na 500 g masa.

Pečení pod poklicí v keramickém pekáči má tu výhodu, že nemusíte maso podlévat vodou. Díky kondenzaci, která se odehrává pod poklicí, bude maso krásně křehké a šťavnaté. Pro extra vypečenou kůžičku pak sundejte víko na posledních pár minut pečení.

Kuře můžete naporcovat v kuchyni a pak jej vložit zpátky do pekáče. Hosté si můžou z pekáče nabrat podle vlastní chuti. Dokonalý gastronomický zážitek je zaručen!

Odeslat článek známému   Vytisknout