Recept na medové perníky z žitné mouky

Recept na medové perníky z žitné mouky
Vánoce se blíží, a pokud chcete dětem na sv. Mikuláše rozdávat perníčky, je nejvyšší čas pustit se do pečení. My už máme první várku perníků uloženou v piknikových boxech, kde se nám krásně rozleží, a v prosinci budou měkoučké.
Letos jsme vyzkoušeli recept na staročeské medové perníky, které jsou z žitné (chlebové) mouky. Po upečení mají krásně zlatavou barvu a chuť je dokonale perníková. Na perníkovém koření určitě nešetřete, protože právě to dodá perníčkům jejich originální vůni a chuť. My jsme si oblíbili směs koření Voňavý perníček, kterou používáme i do jiných sladkých dezertů. Dokonale evokuje vánoční atmosféru a při pečení provoní celý byt.

Na 6 plechů medových perníků budete potřebovat:

 
  • 600 g žitné (chlebové) mouky + na podsypání
  • 300 g moučkového cukru
  • 240 g tekutého medu
  • 2 vejce do těsta + 1 na potření
  • 2 lžíce perníkového koření Voňavý perníček
  • 1 lžička jedlé sody
 
Mouku prosejte a smíchejte spolu se sodou. Poté přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké a vláčné těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechejte přes noc uležet v lednici.

Následující den vyválejte těsto na pomoučeném válu na šířku cca 0,5 cm a vykrajujte oblíbené tvary. My používáme při pečení silikonový vál i váleček. Těsto se nám tedy nelepí a krásně se s ním pracuje.

Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. Před pečením ještě perníky potřete rozšlehaným vejcem. Perníky pečte 8-10 minut, dokud nebudou zlatavé. Po vychladnutí je můžete nazdobit bílkovou polevou. Na tu vám stačí 180 g prosátého moučkového cukru a jeden bílek.





 
Odeslat článek známému   Vytisknout