Kysané zelí v kameninovém hrnci

Kysané zelí v kameninovém hrnci
Kvašené zelí bylo v minulosti v podstatě jediným zdrojem vitamínu C v zimním období. Sudy s tímto malým zázrakem si brali také námořníci na moře, kde je chránilo proti kurdějím. Vysoký podíl vitamínu C vás dokáže ochránit před chřipkou a zvýší vaši obranyschopnost. Kromě tohoto vitamínu obsahuje zelí také kyselinu mléčnou, vitamín K a mnoho dalších prospěšných látek.
Kysané zelí má na lidský organismus mnoho pozitivních účinků. Kromě již zmíněné ochrany proti chřipce vám pomůže snížit krevní tlak, aktivuje funkci střev a podporuje vylučování toxinů z těla. Je to zkrátka univerzální přírodní lék, který je navíc mnohem levnější, než vitamíny z lékárny.

Základem pro výrobu kysaného zelí je kameninový hrnec. V naší nabídce najdete tradiční keramické bucláky od české firmy Krumvíř. Máme s nimi dlouholeté zkušenosti a zelí v nich ideálně vykvasí. Kolem víka má hrnec žlábek, který se naplní vodou, a docílí se tím vzduchotěsnosti. Charakteristická nakyslá chuť pak vzniká kvašením cukrů, které jsou v zelí obsaženy.

Letos se již po třetí chystáme na výrobu našeho domácího kysaného zelí a určitě se s vámi podělíme o recept a i rady a zkušenosti.



Odeslat článek známému   Vytisknout