Jak se správně starat o nádobí s nepřilnavým povrchem

Jak se správně starat o nádobí s nepřilnavým povrchem

 

Mnoho z vás našlo pod stromečkem nové nádobí, pánve nebo pekáče. V posledních letech je v oblibě hlavně nádobí s nepřilnavým povrchem, které umožňuje zdravé vaření bez použití tuku.

 

Jak se ale o takové nádobí starat, aby povrch vydržel co nejdéle?

 

1. Nemyjte nádobí v myčce

 

Myčku má dnes doma téměř každý a je určitě velkým pomocníkem. Nádobí s nepřilnavým povrchem však do ní nepatří. Ne že by ho myčka zničila po prvním mytí, ale její dlouhé cykly a vysoká teplota výrazně zkracují životnost nepřilnavých povrchů. Ty jsou v myčce vystaveny dlouhému procesu omývání, kdežto při ručním mytí vám zabere odstranění nečistot doslova pár sekund.

 

2. Volte neabrazivní houbičky

 

Nepřilnavý povrch nelepí, a tak vám odstranění nečistot nedá příliš práce. Často stačí pouze otřít papírovou utěrkou a poté omýt teplou vodou. Pokud je nádobí více zanesené, zvolte k omytí houbičku s jemným povrchem, například tuto od firmy Spontex. Určitě nepoužívejte drátěnku, a to ani tu plastovou. Přischlou špínu nechejte raději odmočit.

 

3. Používejte dřevěné nebo plastové kuchyňské nářadí

 

I když výrobci často uvádí, že je nepřilnavý povrch odolný a můžete tak vařit i s kovovým náčiním, my to raději nedoporučujeme. Vyberte si z široké nabídky plastového kuchyňského nářadí, anebo můžete sáhnout po dřevěné klasice.

 

4. Nevařte na nejvyšší možnou teplotu

 

Častým nešvarem bohužel bývá rozpálit pánev na nejvyšší teplotu, což nesvědčí nejen povrchu, ale také celkové konstrukci pánve. Dlouhodobé působení vysoké teploty může povrch tzv. spálit, následně změní barvu, a jeho nepřilnavé vlastnosti už také nebudu fungovat na 100 %. Zvláště pokud chcete vařit bez tuku nebo jen s minimem oleje, držte se pod hranicí maximální teploty vašeho sporáku. Pro příklad, pokud má váš sporák 9 teplotních stupňů, využívejte pro smažení stupně 7-8.

 

Odeslat článek známému   Vytisknout